Αγία Σοφία: εμείς, η Τουρκία και η Δύση

(Άρθρο του Παντελή Οικονόμου στο “Βήμα”)
           Με την απόφαση του κυρίου Ερντογάν, η Τουρκία δήλωσε, για μια ακόμη φορά, ότι ανήκει στην Δύση, αλλά με όρους τους οποίους υπαγορεύει η ίδια. Υποστήριξε έμπρακτα ότι βανδαλισμοί και κακοποιήσεις μνημείων, όπως η καταστροφή της Παλμύρας από το ισλαμικό κράτος, η παράνομη κατακράτηση των γλυπτών του Παρθενώνα από το Ηνωμένο Βασίλειο ή η μετατροπή της  Αγίας Σοφίας σε τζαμί από την ίδια μπορεί να είναι ανεκτοί.
Αυτή την τελευταία βαρβαρότητα χαρακτηρίζει ανερυθρίαστα «κυριαρχικό δικαίωμα». Να αισθάνεται σήμερα την ανάγκη της  υπενθύμισης (στον εαυτό της ή σε άλλους άραγε;) ότι το 1453 έγινε η άλωση της Κωνσταντινούπολης είναι ένα θέμα. Να ικανοποιεί αυτή την ανάγκη της, καταστρέφοντας μνημεία άλλων πολιτισμών είναι κάτι διαφορετικό. Είναι μια απαράδεκτη πράξη βίας. 
Αλλά δεν είναι μόνον ο λόγος αρχής για τον οποίο η Δύση  οφείλει να διαμηνύσει ρητά στην Άγκυρα ότι η συγκεκριμένη πράξη  δεν είναι ανεκτή. Είναι και δικό της συμφέρον να προσδιορίσει, επί τέλους, τα όρια της, έναντι τρίτων… αλλά και του εαυτού της!    

Διαβάστε περισσότερα »

Άρθρο από:ΞηρόμεροNews