Ο Φωτορεπόρτερ Χρήστος Μπόνης και πρόεδρος του συλλόγου Απανταχού Αστακιωτών καταθέτει τις προτάσεις τους σε ότι αφορά την τουριστική ανάπτυξη στον Αστακό και αναλυτικά γράφει: 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ: Προτάσεις για τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας

       Πάντα μετά από μια εκλογική αναμέτρηση είτε σε τοπικό επίπεδο είτε σε Εθνικό ξεκινά μια νέα εποχή. Για να δοθούν λύσεις στα χρόνια προβλήματα χρειάζεται πέραν των άλλων προϋποθέσεων και μια  υπέρβαση. Η υπέρβαση που χρειάζεται ο τόπος μας είναι μια και μοναδική. Είναι ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.
       Ο τουρισμός θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας θα ανοίξει δρόμους για μελλοντικά σχέδια πολλών νέων ανθρώπων, παράλληλα δε, θα υπάρξει έστω και σε μικρό ποσοστό μια μείωση της ανεργίας.
        Η έλλειψη σχεδιασμού του παρελθόντος, οι αποσπασματικές δράσεις και οι μεμονωμένες ενέργειες σε πολλά θέματα που άπτονται του τουρισμού, δεν κατάφεραν να φέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα, μάλλον μηδενικά αποτελέσματα υπηρξαν.
   Επομένως χρειάζεται ένας νέος σχεδιασμός με όραμα!!!!!!!!!…………….


        Οι θετικές επιδόσεις αν έρθουν πρέπει να είναι αποτέλεσμα συστηματικής δουλειάς, προσωπικών επαφών άλλα και σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ Δήμου και ιδιωτών.
       Ο τουρισμός είναι ο μόνος κλάδος που μπορεί να δώσει μια νέα πνοή ένα νέο ξεκίνημα στην δυσχερή οικονομική δυσπραγία της περιοχής μας.

        Πρέπει να αξιοποιήσουμε την αναπτυξιακή δυναμική που προσφέρει ο τουρισμός για να εξασφαλίσουμε πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία μας. Πρέπει να ανοίξουμε δρόμους στον ιδιωτικό τομέα ώστε  να μπορέσει να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, προχωρώντας σε εμπορικές και οικονομίες συμφωνίες
         Ο τόπος μας έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Τα πολλά χιλιόμετρα ακτογραμμής μπορούν να παρουσιάσουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Η περιοχή μας (γενικά) έχει αρχίσει σιγά σιγά να γίνεται τόπος τουριστικού ενδιαφέροντος με τη Ιόνια Οδό, με την αναβάθμιση του αεροδρομίου του Ακτίου, κ.α. 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούμε να επενδύσουμε στο τουρισμό:
Πρώτον: Διότι ο κάθε τόπος είναι διαφορετικός και με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του μπορεί να προσελκύσει το ενδιαφέρον επισκεπτών.
Δεύτερον: Αν ο τουρισμός αναπτυχθεί σωστά μπορεί να συμβάλλει στην ανάδειξη άλλα και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Τρίτον: Διότι η ανάπτυξη στον Τουρισμό μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά και στην ανάπτυξη πολλών άλλων δραστηριοτήτων σε παρεμφερείς κλάδους όπως γεωργία αλιεία εμπόριο κ.α.   
  
         Ο τουρισμός έχει αναδειχθεί σε μείζονα οικονομική δραστηριότητα παγκοσμίως. Επομένως είναι μια δραστηριότητα που αναπτύσσεται τάχιστα ανεξαρτήτως οικονομικών κρίσεων.
       Χωρίς να θέλω να μακρηγορήσω  και με δεδομένο  του ότι υπάρχουν πολλά είδη τουρισμού στην Ελλάδα, θα αναφερθώ ενδεικτικά μερικά που μπορούν να αναπτυχθούν: Θρησκευτικός Τουρισμός, Τουρισμός Τρίτης Ηλικίας Αγροτουρισμός, αλλά και μακροχρόνια συνεδριακός τουρισμός (με προϋποθέσεις).

        Ο Αστακός μαζί με τα υπέροχα δημοτικά διαμερίσματα του μπορεί να γίνει κέντρο αναφοράς όχι μόνο για την Αιτωλοακαρνανία άλλα και για την ευρύτερη περιοχή.  Οι προϋποθέσεις υπάρχουν, οι δυνατότητες υπάρχουν (εφόσον τις αξιοποιήσουμε) απομένει διάθεση, δουλειά και πίστη.

Άρθρο από:ΞηρόμεροNews