Τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας στην «κόκκινη» Αττική

Τέλος στα σενάρια για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 παρά το κοκκίνισμα της Αττικής – Παραμένει η απαγόρευση 21:00 – 05:00.

Λίγο νωρίτερα ανακοινώθηκαν τα κρούσματα του ΕΟΔΥ, τα οποία έδειξαν αύξηση του αριθμού με πάνω από τα μισά κρούσματα να εντοπίζονται στην Αττική γεγονός που οδήγησε την τοποθέτηση της Πρωτεύουσας στις κόκκινες περιοχές.

Παρόλα αυτά, η απαγόρευση κυκλοφορίας μένει ως έχει, βάζοντας τέλος στα σενάρια που ήθελαν την απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά στην Αττική από τις 18.00 το απόγευμα, όπως συνέβαινε αντίστοιχα σε άλλες κόκκινες περιοχές. Ο λόγος, όπως εξήγησαν οι ειδικοί είναι ο αυξημένος πληθυσμός της Αττικής που ενδεχομένως να οδηγήσει σε εικόνες συνωστισμού και σε αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

Συγκεκριμένα απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 21.00 μέχρι και τις 05.00 το πρωί, και ως εκ τούτου η αποστολή SMS στο 13033, τόσο για βόλτα, όσο και για αγορές.

Μόνο για τρεις λόγους μπορεί κάποιος να στείλει μήνυμα στο 13033 για να βγει από το σπίτι του τις ώρες 21:00 με 05:00 που ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας και αυτοί είναι για εργασία, υγεία και βόλτα με το κατοικίδιο.

Συγκεκριμένα:

Με τον κωδικό 1: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για σοβαρές περιπτώσεις υγείας.
Με τον κωδικό 6: Οι πολίτες μπορούν να βγουν από το σπίτι τους για μικρή βόλτα κατοικίδιου κοντά στην οικία τους.
Όσον αφορά στην εργασία είναι απαραίτητο το έγγραφο μετακίνησης του εργοδότη.

Υπενθυμίζονται οι κωδικοί μετακίνησης:

1 Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2 Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3 Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4 Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
5 Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6 Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Τέλος, συνεχίζει να απαγορεύεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, η οποία επιτρέπεται μόνο στις εξής 6 περιπτώσεις:

Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία. Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη και επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας
Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή, π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού.
Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους. Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς με αποδεικτό έγγραφο
Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1.
Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής
ΠΗΓΗ

Το άρθρο Τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας στην «κόκκινη» Αττική εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.