Οι αυτοκινητοβιομηχανίες προετοιμάζονται για την «επόμενη ημέρα», μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Ήδη μετρούν τις ζημιές που έχουν προκληθεί από τη διακοπή της κατασκευαστικής δραστηριότητάς τους και καταστρώνουν επιχειρηματικά σχέδια για να την περιορίσουν όσο γίνεται από τη στιγμή που ξεκινήσει και πάλι η παραγωγή οχημάτων και ως το τέλος της χρονιάς.
Ωστόσο, όπως εκτιμούν αναλυτές της ευρωπαϊκής αγοράς, εκτός από τα δικά τους σχέδια, θα απαιτηθεί και πολιτική στήριξη από τις κυβερνήσεις των κρατών. Όπως υποστηρίζουν, σύμφωνα με το caranddriver.gr αυτές θα πρέπει να θεσμοθετήσουν κίνητρα προς τους υποψήφιους αγοραστές αυτοκινήτων για να επισπεύσουν την αντικατάσταση του αυτοκινήτου τους με την αγορά καινούργιου. Για τον λόγο αυτόν υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να επαναληφθεί το παράδειγμα που ακολούθησαν κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης του
2008. Τότε, πολλές ευρωπαϊκές χώρες είχαν θεσπίσει το μέτρο της απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων, τόσο για τη χρονιά αυτή όσο και το 2009.
Για να υποστηρίξουν την άποψή τους, αναφέρουν τα αποτελέσματα στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες από εκείνη την εποχή. Για παράδειγμα, η γερμανική κυβέρνηση είχε θεσπίσει τον Φεβρουάριο του 2009 ένα μπόνους 2.500 ευρώ σε καθέναν που απέσυρε ένα όχημα ηλικίας εννέα ετών ή γηραιότερο για την αγορά ενός καινούργιου. Το συνολικό ποσό που είχε ψηφιστεί για να δοθεί ως κίνητρο έφτανε το 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και απορροφήθηκε όλο εντός εβδομάδων.
Βλέποντας την άμεση ανταπόκριση, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε τον Απρίλιο του 2009 επιπλέον ποσό το οποίο έφτασε τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ και το οποίο χρησιμοποιήθηκε στο σύνολό του έως τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς. Το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν οι συνολικές ετήσιες πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στη χώρα κατά 23% σε σχέση με αυτές του 2008, φτάνοντας περίπου τις 3.810.000 μονάδες.
Στη Γαλλία, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε στα τέλη του 2008 να δώσει επιχορήγηση 1.000 ευρώ σε όποιον απέσυρε ένα αυτοκίνητο που εξέπεμπε διοξείδιο του άνθρακα περισσότερο από 160 g/km για την αγορά ενός καινούργιου αυτοκινήτου. Το μέτρο παρατάθηκε ως τα τέλη του 2009 αλλά το ποσό μειώθηκε στα 500 ευρώ. Το αποτέλεσμα ήταν να πουληθούν περίπου 1.100.000 νέα οχήματα, κυρίως των μικρών κατηγοριών.
Στη Βρετανία, τον Μάιο του 2009 η κυβέρνηση αποφάσισε να δοθούν 2.000 λίρες στερλίνες ως κίνητρο σε όποιον απέσυρε ένα αυτοκίνητο δεκαετίας ή παλαιότερο. Αυτό αυτά, επιδότησε το μισό ποσό (1.000 λίρες στερλίνες) και το υπόλοιπο το ανέλαβαν οι εταιρείες αυτοκινήτου ως παροχή έκπτωσης στην τιμή πώλησής του νέου αυτοκινήτου. Με αυτόν τον τρόπο αγοράστηκαν 400.000 καινούργια οχήματα σε διάστημα ενός δεκαμήνου.
Τέλος, στην Ιταλία, το μέτρο της απόσυρσης εφαρμόστηκε λίγο νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2006, αλλά συνεχίστηκε και κατά τη περίοδο της τότε επερχόμενης κρίσης. Κατά τη διάρκεια αυτής, το ποσό-κίνητρο αυξήθηκε στα 1.500 ευρώ για όποιον αγόραζε ένα καινούργιο αυτοκίνητο που εξέπεμπε διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g/km (το 2006, ήταν 800 ευρώ για καινούργιο αυτοκίνητο που εξέπεμπε διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km). Το 2007, οι συνολικές ετήσιες πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων έφτασαν περίπου τις 2.490.000 μονάδες, ενώ το 2008 έφτασαν περίπου τις 2.160.000 μονάδες.
Άρθρο από:https://xiromeritis.blogspot.com/