Ποιμενική ζωή – Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά που εξαφανίζεται


Η ποιμενική ζωή στον ορεινό Βάλτο Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα η κατασκευή και διαχείριση των κουδουνιών για τα αιγοπρόβατα είναι το θέμα στο νέο βίντεο που ανέβασε στο youtube ο Ανδρέας Κουτσοθανάσης.

Στα Όρη Βάλτου και στις κακοτράχαλες βουνοπλαγιές της Καλάνας, όσοι κτηνοτρόφοι έχουν ακόμα απομείνει, κρατούν την παράδοση , στολίζοντας από αρχαιοτάτων χρόνων με κάθε τρόπο τα κοπάδια τους.

Για αυτούς, μοναδική συντροφιά τα ζώα τους, που γίνονται “οι μουσικοί των βουνών” σκορπώντας νότες και μελωδίες με τα ταιριασμένα κουδουνίσματά τους.

Η άρικτη σύνδεση των ποιμένων -τσοπάνηδων με “τα ζωντανά τους”, ήταν μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή αυτή, ανά τους αιώνες.

Ο Θανάσης, από ενδιαφέρον για την πατροπαράδοτη τέχνη, μας δείχνει πώς να επισκευάζει κατασκευάζει ο ίδιος -ακόμη σήμερα- κυπροκούδουνα, μια παράδοση όπως την γνώρισε από τους γεροντότερους της εποχής του.

Το άρθρο Ποιμενική ζωή – Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά που εξαφανίζεται εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.