Ολοταχώς προς επιστράτευση ΓΙΑΤΡΩΝ!


Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας.

Ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έλαβε τις επιθυμητές απαντήσεις στην έκκλησή του για ενίσχυση του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα να θεωρείται πολύ πιθανή η απόφαση για επιστράτευση ιδιωτών γιατρών.

Η συνδρομή των ιδιωτών γιατρών κρίνεται αναγκαία λόγω της ασφυκτικής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα νοσοκομεία της Αττικής, με εκτόξευση των νοσηλευομένων και διασωληνωμένων.
Πέτσας: Εθελοντική συνεισφορά ή επίταξη υπηρεσιών

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το Σάββατο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «η πανδημία δεν είναι η ευκαιρία να λύσουμε συντεχνιακά ζητήματα που χρονίζουν, όπως η οικονομική αποζημίωση των γιατρών. Ή θα υπάρξει η εθελοντική συνεισφορά ή ο πρωθυπουργός θα προσχωρήσει σε επίταξη υπηρεσιών, γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμο μέγεθος».

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιούμε τους δημόσιους πόρους και όταν χρειάζεται θα συνεργαζόμαστε με τους ιδιωτικούς πόρους για να στηρίξουμε το σύστημα υγείας. Όμως όταν φτάνουμε στα όρια και δεν υπάρχει αυτή η εθελοντική συνεργασία, θα πρέπει η κυβέρνηση να παίρνει σκληρές αποφάσεις. Επομένως αν χρειάζεται να πάμε σε επιτάξεις, θα το κάνουμε, γιατί όπως φάνηκε και από τη χθεσινή παρουσίαση δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής κι επομένως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να κρατήσουμε ψηλά τις δυνατότητες του συστήματος υγείας να περιθάλψει όσους πολίτες έχουν ανάγκη», ανέφερε, σημειώνοντας πως «είμαστε μακριά από την εθελοντική συνεισφορά που θα θέλαμε να δούμε σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς είμαστε μόλις στο ¼ αυτών που ζήτησε ο υπουργός Υγείας».
Εξαδάκτυλος: Τα τελεσίγραφα δυσκολεύουν τη διαδικασία

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, υποστήριξε ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να ενσωματωθούν όσοι έχουν δείξει διάθεση. «Τα τελεσίγραφα και οι διορίες δυσκολεύουν αυτή τη διαδικασία. Δεν την ευνοούν και δεν την προάγουν», είπε.

Όπως ανέφερε, υπάρχουν δεξαμενές γιατρών που μπορούν να εργαστούν. Ενδεικτικά, είναι οι άνθρωποι που περιμένουν ειδικότητα, είναι αυτοί που απολύθηκαν και δικαιώθηκαν στα δικαστήρια και μπορούν να επιστρέψουν, είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται υπό κρίση και η κρίση πρέπει να προχωρήσει ταχύτερα. «Να ενσωματωθούν όλοι αυτοί και στη συνέχεια η πολιτεία να πράξει όσα νομίζει», επισήμανε ο κ. Εξαδάκτυλος και πρόσθεσε ότι «οι άνθρωποι που ζητούνται αυτή τη χρονική στιγμή δεν είναι σε διακοπές. Είναι στην κοινότητα, προσφέρουν υπηρεσίες, κρατούν ασθενείς στο σπίτι και επιτελούν ένα έργο που δεν ξέρουμε ποιος θα το επιτελέσει».

Σημείωσε δε ότι μεγάλο αγκάθι αποτελεί το γεγονός ότι καθυστερούν οι πληρωμές των εφημεριών και υπογράμμισε ότι οι Έλληνες γιατροί είναι οι χειρότερα αμειβόμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. topontiki.gr

Το άρθρο Ολοταχώς προς επιστράτευση ΓΙΑΤΡΩΝ! εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.