Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας στο ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8 

«Δύο μήνες έχω να επισκεφτώ την οικογένεια μου για λόγους προστασίας» είπε ο Νεκτάριος Φαρμάκης Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας μιλώντας για την κρίση του κορονοϊού στον ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8 και την Δήμητρα Λαοπόδη. «Όλοι πρέπει να καταλάβουμε καλά ότι ο εχθρός είναι αόρατος και πολύ επικίνδυνος και δεν είναι θέμα μαγκιάς το να δηλώνεις ότι εμένα δεν με αγγίζει κάτι ή δεν είναι τίποτα. Πρέπει να καταλάβουμε ότι γύρω μας πεθαίνει κόσμος.Είναι ανθρώπινο, όταν το πρόβλημα δεν είναι δίπλα σου, δεν είναι απτό,να μην το παίρνεις σοβαρά. Όμως το μήνυμα που παίρνουμε από όλη τη χώρα, από όλο τον κόσμο, πιο ξεκάθαρο δεν μπορεί να είναι. Το γεγονός ότι δεν έχουμε κρούσμα αυτή τη στιγμή στην Αιτωλοακαρνανία θα πρέπει να μας χαροποιεί, σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να μας εφησυχάζει. Και εκεί πρέπει ο πολίτης με την υπευθυνότητα του να επενδύσει. Να μην έρθει ούτε ένα κρούσμα. Αυτό θα είναι μια επιτυχία και ο μόνος τρόπος να νικήσουμε αυτό τον εχθρό είναι να μείνουμε σπίτι».
Αναφερόμενος στο πρώτο κρούσμα στην Περιφέρεια είπε ότι «η Π.Δ.Ε. ήταν η πρώτη που χτυπήθηκε από τον ιό και είχε το πρώτο κύμα κρουσμάτων. Δυστυχώς είχαμε και το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα και μάλιστα έναν δικό μας άνθρωπο. Όλα αυτό ήταν ένα σοκ για όλους μας.Αυτό μας έδωσε την δυνατότητα να συντονιστούμε και να τρέξουμε νωρίς.Από τότε η ροή των κρουσμάτων συγκρατήθηκε. Η συνεργασία με όλους τους φορείς, την αυτοδιοίκηση, τα νοσοκομεία και την 6η ΥΠΕ ήταν πολύ αποτελεσματική».
Πριν ακόμη ξεκινήσει την καμπάνια ενημέρωσης η Πολιτεία ξεκίνησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ο κ. Φαρμάκης ανέφερε: «ήμασταν οι πρώτοι που δεχτήκαμε το πλήγμα και έπρεπε να αντιδράσουμε σε έναν εχθρό που πλέον μας είχε χτυπήσει την πόρτα. Νομίζω ότι όλα τα αρμόδια όργανα λειτούργησαν πολύ σωστά και ψύχραιμα. Χειριστήκαμε δύσκολες καταστάσεις όπως ήταν ο επαναπατρισμός των Ελλήνων από το εξωτερικό.Αυτό τον ιό θα τον κερδίσουμε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και χωρίς να διαταράξουμε την ψυχοσύνθεση μας και την ψυχολογία μας».
Αναφερόμενος στην κινήσεις της Περιφέρειας για την προμήθεια ιατρομηχανολογικού υλικού είπε ότι ο ρόλος της αυτοδιοίκησης είναι να λειτουργεί υποβοηθητικά σε όποια σημεία χρειαστεί. «Η αυτοδιοίκηση κινείται πέρα και πάνω από αρμοδιότητες για αυτό και οι παρεμβάσεις μας έχουν να κάνουν με τον πυρήνα των αρμοδιοτήτων μας. Σε αυτή την λογική εντάσσεται και η πρωτοβουλία που πήραμε σαν Περιφέρεια, αυτή του εθελοντισμού. Και σε όλη  την Δυτική Ελλάδα υπάρχουν κινήσεις αλληλεγγύης, προσφορών που αποδεικνύουν ότι η κοινωνία μας, όταν βρεθεί στα δύσκολα μπορεί και αντιδρά. Αυτό είναι υγιές και πολύ ελπιδοφόρο» είπε ο Ν. Φαρμάκης.
«Η επόμενη μέρα σας φοβίζει;», ρωτήθηκε ο κ. Φαρμάκης και απάντησε λέγοντας χαρακτηριστικά: «όλους μας φοβίζει η επόμενη μέρα και για το λόγο αυτό πήραμε πρωτοβουλία και προτείναμε μέτρα στην κυβέρνηση, εκ των οποίων πολλά υιοθετήθηκαν. Λίγο αργότερα στείλαμε σχέδιο πρόσκλησης στο Υπουργείο Ανάπτυξης δηλώνοντας πως είμαστε έτοιμοι με πρόγραμμα, μέσω του ΕΣΠΑ και της Επιχειρηματικότητας να στηρίξουμε τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στην επόμενη μέρα και νομίζω ότι η πρόκληση αυτή θα είναι πολύ μεγάλη. Πρόσφατα κάναμε παρέμβαση στο Υπουργείο και τον κ.Βρούτση, που είναι αρμόδιο για τα ΤΕΒΑ, όπου σε πρώτη φάση προτείναμε την τροποποίηση του νομικού πλαισίου για την χρησιμοποίηση των πόρων από το ΤΕΒΑ για την διανομή τροφίμων. Με αυτό τον τρόπο καλύπτουμε δυο ανάγκες. Την βοήθεια σε τρόφιμα με την στήριξη των δήμων  και την στήριξη των παραγωγών».
Ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε και στα έργα που εκτελούνται αυτό τον καιρό στην Π.Δ.Ε λέγοντας: «τα έργα συνεχίζονται κανονικά. Ο σχεδιασμός βαίνει όπως έβαινε μέχρι σήμερα, φυσικά μέχρι νεωτέρας, γιατί μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο μετά τον κορονοϊό. Μέχρι σήμερα όμως βαδίζουμε κανονικά». «Ενόψει Πάσχα τα πρόστιμα πρέπει να τριπλασιαστούν;» ρωτήθηκε ο κ. Φαρμάκης και απάντησε ότι αυτά τα παρακολουθεί η κυβέρνηση και εάν κριθεί σκόπιμο θα πάρει μέτρα, ενώ το μήνυμα του είναι «ας είμαστε αυτό το Πάσχα χώρια, για να είμαστε όλοι μαζί του χρόνου».
Εφημερίδα “Συνείδηση”