Μυστήριο με προϊστορική «χρονοκάψουλα» βρέθηκε άφθαρτο αυτό που περιέχει!


Μια προϊστορική «χρονοκάψουλα» που περιέχει διατηρημένα υπολείμματα πανάρχαιας χλωρίδας και πανίδας βρέθηκε σε τυρφώνες, οι οποίοι είναι γνωστό ότι μπορούν να διατηρήσουν σχεδόν ανέπαφο ότι βρεθεί μέσα τους.

Η ανακάλυψη έγινε σε μια περιοχή γνωστή ως Alderman’s Barrow Allotment, η οποία υποβαλλόταν σε αποκατάσταση στο πλαίσιο ενός έργου για τη βελτίωση της «υγείας» των υποβαθμισμένων τυρφώνων σε όλο το Exmoor, στην Αγγλία και τη Νοτιοδυτική Ευρώπη.

Τι είχε η χρονοκάψουλα
Οι άνθρωποι που «ανανέωναν» την τύρφη βρήκαν μια «χρονοκάψουλα» την έδωσαν σε ειδικούς αρχαιολόγους και εκείνοι αποφάνθηκαν ότι ήταν από τη Νεολιθική Εποχή και την Εποχή του Χαλκού. Η χρονοκάψουλα παρέχει μια μοναδική εικόνα για το πώς σχηματίστηκε η τύρφη και ποια είδη φυτών και εντόμων ζούσαν στο περιβάλλον του Exmoor, κατά τους αρχαίους χρόνους.

Η εξέταση δειγμάτων που ελήφθησαν από την τύρφη αποκάλυψε πάνω από 100 υπολείμματα σκαθαριών Hydraena riparia, καθώς και δείγματα σκαθαριών κοπριάς, σκουληκιών, ακάρεων βρύου και σκαθαριών που ζούσαν στο νερό.

Ανακτήθηκαν επίσης υπολείμματα από ένα προϊστορικό δάσος, αποτελούμενα από θραύσματα κορμών, κλώνων και κλαδιών που χρονολογούνται πριν από περίπου 4.500 έως 3.500 χρόνια. Τα θραύσματα αυτά αποκάλυψαν την παρουσία πολλαπλών ειδών δέντρων, όπως άλνοι (σκλήθρες) και ιτιές, με ενδείξεις ότι σε κοντινή απόσταση φύτρωνε σημύδα (όπως υποδεικνύεται από σπόρους).

Οι έρευνες μετά την χρονοκάψουλα
Μια ευρύτερη έρευνα στη θέση του τυρφώνα αποκάλυψε ένα τμήμα νεολιθικής ιτιάς, μαζί με περιπτώσεις σημύδας και βελανιδιάς. Έχουν επίσης εντοπιστεί ίχνη από διάφορα είδη φυτών στη γύρω περιοχή, όπως σπαθόχορτα και αγριόχορτα.

Ο Δρ Ed Treasure, ανώτερος περιβαλλοντικός αρχαιολόγος της Wessex Archaeology, με ειδίκευση στα φυτικά κατάλοιπα και το ξύλο, εξήγησε: «Οι ανακαλύψεις αυτές παρέχουν έναν μοναδικό και απτό τρόπο σύνδεσης με το παρελθόν του Exmoor, απεικονίζουν τη μεταβαλλόμενη φύση των τοπίων και αποκαλύπτουν πώς δημιουργήθηκε αυτό το εντυπωσιακό τοπίο».

«Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πληροφορίες για να αναπτύξουμε μια “γραμμή βάσης” για μελέτες αποκατάστασης τυρφώνων, η οποία γραμμή μπορεί να εκτείνεται πίσω για αιώνες, αν όχι για χιλιετίες. Αυτή η μακροπρόθεσμη θεώρηση μας επιτρέπει να δούμε πέρα από πολλές εκ των πιο σημαντικών αλλαγών στις πρακτικές χρήσης γης στους τυρφώνες που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων αιώνων», πρόσθεσε ο Δρ Treasure.

.enikos.gr

Το άρθρο Μυστήριο με προϊστορική «χρονοκάψουλα» βρέθηκε άφθαρτο αυτό που περιέχει! εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.