Η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας δεν συστήνει τη γενικευμένη χρήση μάσκας από το κοινό – Να αφήσουμε τα γάντια μίας χρήσης για τους επαγγελματίες της Υγείας, συνέστησε ο  Σωτήρης Τσιόδρας
Η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, δεν συστήνει τη γενικευμένη χρήση προστατευτικής μάσκας από το κοινό, ανακοίνωσε σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας. Παρομοίως,  η Επιτροπή συστήνει  να πάψουμε να φοράμε γάντια μίας χρήσης σε εξωτερικές δραστηριότητες και να τα αφήσουμε για τους επαγγελματίες της Υγείας.
Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις του ΠΟΥ και του ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων για τη χρήση μάσκας, κατέληξε να συμφωνήσει με το τελευταίο.
Από τη χρήση της μάσκας, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, θα μπορούσαν να υπάρξουν οφέλη και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να τα εφαρμόσουμε αναλόγως με την πορεία της επιδημίας, κυρίως για την προστασία από τη μόλυνση από όσους είναι ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτώματα.
Εντούτοις, συζητήθηκε η αύξηση του κινδύνου από την χρήση της μάσκας και την ψευδή αίσθηση ασφάλειας που παρέχει. Η Επιτροπή θεωρεί ότι στην παρούσα φάση τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την τήρηση των αποστάσεων και των μέτρων υγιεινής, κυρίως των χεριών.
Κατόπιν αυτών, η επιτροπή δεν συστήνει τη γενικευμένη χρήση μάσκας από το κοινό. Ο Σωτήρης Τσιόδρας πρόσθεσε ότι θα επανατοποθετηθεί εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν.
Ειδικά για τη χρήση ιατρικών μασκών με βαλβίδα, αυτές δεν συστήνονται και είναι επικίνδυνες όταν χρησιμοποιούνται από ανθρώπους του γενικού κοινού και η χρήση τους πρέπει να γίνεται από τους επαγγελματίες που εργάζονται σε ΜΕΘ και τους αναισθησιολόγους.
protothema.gr