Κορωνοϊός: Στο τραπέζι νέo γενικευμένο lockdown (Video)

Εξαιρετικά ανησυχητική η κατάσταση σε Αττική και Θεσσαλονίκη με τους φόβους για επαναφορά στις μέρες Οκτωβρίου, Νοεμβρίου. Εισήγηση για αυστηρότερα μέτρα ή σκληρό lockdown, εάν συνεχιστεί η αυξητική πορεία θα δώσει η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Σκέψεις για λοκντάουν τύπου Μαρτίου 2020.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, μετά τη χθεσινή εκτόξευση των κρουσμάτων σε τετραψήφιο αριθμό, είχε σύσκεψη, με τους ειδικούς να κρούουν ξανά τον κώδωνα του κινδύνου και την κυβέρνηση να μην μπορεί να αποκλείσει τίποτα, ακόμα και το ενδεχόμενο νέας καραντίνας, με ακόμα πιο σκληρά μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, οι επιδημιολόγοι θα συζητήσουν τα δεδομένα με το σενάριο του καθολικού λοκντάουν να βρίσκεται στο τραπέζι.

Ο ίδιος σημείωσε πως «το στοίχημα είναι να μην αυξηθούν εκθετικά για να μην έχουμε τα προβλήματα που είχε η Θεσσαλονίκη και είχαμε πριν τα Χριστούγεννα» για να προσθέσει ότι αυτό σημαίνει να μην διπλασιάζονται τα κρούσματα κάθε 3-4 ημέρες όπως είχε γίνει τον Οκτώβριο.

Επίσης, αυτή τη στιγμή, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ενημερώνεται για την πορεία της πανδημίας από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά, τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, καθώς και τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα.

Για την πιθανότητα επιβολής αυστηρότερων μέτρων ή και καθολικού lockdown μίλησε και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, εάν συνεχιστεί η ανοδική πορεία.

«Δεν θα έχουμε το περιθώριο ημερών για να βλέπουμε πως θα εξελίσσονται τα πράγματα, θα πρέπει να τα προλαβαίνουμε εμείς» είπε σημειώνοντας πως «η ταχύτητα στην οποία χορεύει ο ιός δυναμώνει και τα βήματα “μπρος και πίσω” θα πρέπει να είναι ταχύτερα».

«Αυτό σημαίνει ότι την Παρασκευή θα πρέπει να κάνουμε βήμα προς τα πίσω. Οι δραστηριότητες που άνοιξαν πρόσφατα θα πρέπει να κλείσουν» είπε εξηγώντας ότι εάν υπάρξει αυξητική πορεία αναμενόμενη είναι η εισήγηση για αυστηρότερα μέτρα. «Εάν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων δραστηριότητες όπως τα σχολεία πρέπει να κλείσουν» πρόσθεσε.

Προβληματίζει η εικόνα της Αττικής

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η κατάσταση τόσο στην Αττική, που παραμένει στο «κόκκινο», καθώς οι 652 από τις 1.261 νέες μολύνσεις του προηγούμενου 24ωρου εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο.

Ανοδική τάση και στη Θεσσαλονίκη, όπου αύριο θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη σύσκεψη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την πορεία της πανδημίας, τα αυξημένα κρούσματα, αλλά και τη διασπορά των μεταλλάξεων, με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του υφυπουργού Πολιτικης Προστασιας, Νίκου Χαρδαλιά.

Το ιικό φορτίο των λυμάτων της Θεσσαλονίκης στις δύο τελευταίες μετρήσεις της του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, παρουσίασε 50% αύξηση, έπειτα από χρονική περίοδο περίπου ενός μήνα.

«Διαπιστώνεται μία αύξηση του εβδομαδιαίου μέσου κυλιόμενου όρου -σύγκριση μετρήσεων της 27ης Ιανουαρίου, 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου με τις αντίστοιχες της 20ης, 22ας και 25ης Ιανουαρίου- αλλά το στοιχείο έντονου προβληματισμού εντοπίζεται παρατηρώντας το διάγραμμα σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος, από τη στιγμή που ουσιαστικά η επιδημιολογική καμπύλη είχε επιπεδωθεί. Συγκρίνοντας λοιπόν τη μέση τιμή συνολικά οκτώ μετρήσεων, από τις 11 έως τις 27 Ιανουαρίου, με την τιμή από τις δύο τελευταίες μετρήσεις της 29ης Ιανουαρίου και 1ης Φεβρουαρίου, η αύξηση που παρατηρείται στο ιικό φορτίο των λυμάτων είναι της τάξης του 50%», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, Νίκος Παπαϊωάννου.

Όπως υποστήριξε ο καθηγητής, «η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων αντανακλά την περίοδο από το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως εκπαιδευτικές δομές και καταστήματα λιανικού εμπορίου», ενώ «προφανώς έχουμε και τις επιπτώσεις από φαινόμενα συνωστισμού στους δρόμους, και συναθροίσεων που έγιναν το προηγούμενο δεκαήμερο».

Όταν ρωτήθηκε αν με βάση την εικόνα που υπάρχει από τις τελευταίες μετρήσεις στα λύματα μπορεί να εκτιμηθεί ενδεχόμενο επανάληψης ενός μοτίβου εκθετικής διασποράς του ιού στην κοινότητα, όπως συνέβη τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο στη Θεσσαλονίκη, ο πρύτανης του ΑΠΘ απάντησε το εξής:

«Βρισκόμαστε ακριβώς στο κρίσιμο εκείνο σημείο, όπου θα φανεί αν ως υπεύθυνοι πολίτες διδαχθήκαμε κάτι από τα όσα τραγικά βιώσαμε το φθινόπωρο. Η Πολιτεία με όλα τα επιστημονικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή της θα αποφασίσει για τα όποια μέτρα κρίνει αναγκαία. Όμως, τα ανακλαστικά που θα δείξουμε ο καθένας ξεχωριστά και ως κοινωνία, τώρα που η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, θα καθορίσουν και το αν θα παραμείνει υπό έλεγχο. Βεβαίως εκτός από τις καιρικές συνθήκες που ευνοούν τους ιούς, τώρα έχουμε να συνυπολογίσουμε και τον απρόβλεπτο παράγοντα των πολύ πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορονοϊού. Γι’ αυτό απαιτείται εγρήγορση από όλους και απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων, δεν υπάρχει περιθώριο για τον παραμικρό εφησυχασμό».

Χρυσοχοΐδης: Ενδεχόμενο για απαγόρευση κυκλοφορίας από 6μ.μ.

Το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 μ.μ. δεν απέκλεισε ούτε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτης, Μιχάλης ΧρυσοχοΪδης, ο οποίος τόνισε πως ίσως χρειαστεί να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα ο κ. Χρυσοχοΐδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η απαγόρευση κυκλοφορίας να αρχίζει από τις 6 το απόγευμα στην Αττική, λέγοντας «είναι κάτι που θα το δούμε».

Ερωτηθείς εξάλλου για το αν θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ένα γενικό αυστηρό απαγορευτικό για δύο εβδομάδες, ο κ. Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε ότι βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο καμπής, όλα τα δεδομένα θα τεθούν υπόψιν των λοιμωξιολόγων, και ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις..topontiki.gr/

Το άρθρο Κορωνοϊός: Στο τραπέζι νέo γενικευμένο lockdown (Video) εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.