Η συγκλονιστική ιστορία του Σπηλαίου της Ζωοδόχου Πηγής !

Το Σπήλαιο της Ζωοδόχου Πηγής στο Λιδωρίκι είναι ένα πανέμορφο σπήλαιο, από τα πολλά που χαρακτηρίζουν την περιοχή, σε 1.000 μέτρα περίπου υψόμετρο, μέσα στο οποίο υπάρχει η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής (γι’ αυτό και το όνομά του). Το σπήλαιο βάθους 80 μέτρων έχει σταλακτίτες και σταλαγμίτες και πάνω από το τέμπλο της εκκλησίας υπάρχει φυσική λίμνη. Στο βάθος υπάρχει μια τρύπα που οδηγεί σε μεγάλο βάθος, κλεισμένη με βράχους,
ώστε να εμποδίσει την έξοδο των υποχθόνιων, που σύμφωνα με αρκετούς ερευνητές ζουν στο εσωτερικό της Γης και εξέρχονται από διάφορες Πύλες-Εξόδους, μία από τις οποίες ισχυρίζονται ότι είναι και αυτή της Ζωοδόχου Πηγής (βλ. «Κούφια Γη» του Παντελή Γιαννουδάκη).

Το σπήλαιο έχει εκατονταετή ιστορία και συνδέεται με μύθους και παραδόσεις που ξεφεύγουν από τα στενά τοπικά πλαίσια. Σύμφωνα με τις προφορικές παραδόσεις, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ένας κτηνοτρόφος από το χωριό, καθώς έβοσκε το κοπάδι του στο “ίσωμα” (στην κορυφή του ελατόφυτου λόφου πάνω από το χωριό), για να αποφύγει μια αιφνίδια καταιγίδα, κατέφυγε σε ένα από τα πολλά σπήλαια που βρίθουν στην περιοχή, όπου και πέρασε την νύχτα. Ξυπνώντας το πρωί είδε να εξέχει κάτι από το έδαφος και τραβώντας το, διαπίστωσε ότι ήταν μια εικόνα της Παναγίας. Ο κτηνοτρόφος έφερε την εικόνα στο χωριό και την τοποθέτησε στην εκκλησία. Την επόμενη ημέρα η εικόνα είχε χαθεί, και αναζητώντας την, οι χωριανοί την ξαναβρήκαν στο σημείο από όπου ο κτηνοτρόφος την είχε ανασύρει. Αυτό, κατά τα θρυλούμενα, επαναλήφθηκε άλλη μια φορά και θεωρήθηκε “σημάδι” για να δημιουργηθεί ιερό στον χώρο αυτό, αφιερωμένο στην Παναγία (Ζωοδόχος Πηγή).
%cf%83%cf%80%ce%b92
Έτσι μέσα στο Σπήλαιο έγινε η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, που αποδείχθηκε θαυματουργός, αφού σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες συνέβησαν αρκετά θαύματα που την έκαναν γνωστή σε όλη την περιφέρεια, με αποτέλεσμα την Παρασκευή του Πάσχα (ημέρα που γιορτάζει) να συρρέουν εκατοντάδες προσκυνητές και από τις πιο απόμακρες περιοχές. Η πρόσβαση γινόταν από το μονοπάτι που υπάρχει και σήμερα και ξεκινούσε από το χωριό. Μετά την λειτουργία ακολουθούσε πανηγύρι με ψητά, κλαρίνα και χορό, παράδοση η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα.πληροφοριες lidoriki.com/ Γιώργος Παπαθανασίου

Το άρθρο Η συγκλονιστική ιστορία του Σπηλαίου της Ζωοδόχου Πηγής ! εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – Xiromeropress.gr.