Η ανάγκη προστασίας της υγείας μας από τα παθογόνα μικρόβια που μπορεί να εισχωρήσουν στο νερό, επιβάλει την εφαρμογή αποτελεσματικών μεθόδων απολύμανσης. Δυστυχώς όμως ενώ σε δίκτυα ύδρευσης πολλών πόλεων το νερό υπερχλωριώνεται με ανιχνεύσιμες και πολλές φορές υπερβάσιμες ως προς τις προδιαγραφές συγκεντρώσεις , στα μικρά υδραγωγεία επαρχιακών πόλεων και χωριών, το νερό δεν χλωριώνεται καθόλου, ή χλωριώνεται περιστασιακά και πλημμελώς , με αποτέλεσμα να καταγράφονται υπερβάσεις των προδιαγραφών ως προς τα μικρόβια, δηλαδή το νερό να είναι απροστάτευτο και εν δυνάμει επικίνδυνο για μολυσματικούς νοσογόνους παράγοντες.
Η διαδικασία χλωρίωσης του νερού, δεν είναι μια τόσο απλή υπόθεση, το πρόβλημα της υγειονομικής προστασίας των δικτύων ύδρευσης είναι ένα γενικότερο πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται συμπτωματικά, δηλαδή «κουκουλώνοντας» το πρόβλημα της παρουσίας μικροοργανισμών. Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι θεραπευτική, δηλαδή, η παρουσία μικροβιολογικών δεικτών στο νερό, θα πρέπει να μας οδηγεί στον εντοπισμό της εστίας επιμόλυνσης και με τις κατάλληλες παρεμβάσεις να τις εξουδετερώνουμε.
Πέραν των οργανοληπτικών παραμέτρων Γεύση, Οσμή, Χρώμα, Θολότητα , η διαπίστωση κατά πόσον το νερό είναι ακατάλληλο ή όχι, δε στηρίζεται αποκλειστικά στα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων αλλά σε μία σειρά ενεργειών και διαδοχικών ελέγχων που πραγματοποιούνται από την πηγή μέχρι τη βρύση του καταναλωτή.
Η κάθε περίπτωση αξιολογείται με βάση την κατηγορία στην οποία ανήκει η κάθε παράμετρος (μικροβιολογική και χημική) πχ αν σε μικροβιολογική εξέταση διαπιστωθεί Escherichia Coli, Εντερόκοκκοι ή σε χημική εξέταση Βαρέα Μέταλλα, η Υπολείμματα Φυτοφαρμάκων το νερό κρίνεται ακατάλληλο προς πόση .
Η αναγκαιότητα εν μέσω του φονικού ιού για άμεσους ελέγχους του πόσιμου νερού προκύπτει επιτακτική αφενός για να διαπιστωθεί η καλή λειτουργία όλων των συστημάτων χλωρίωσης αφετέρου για να ενταθούν και οι ποιοτικοί έλεγχοι λόγο των συνεχών βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης, και να ενημερωθούν αξιόπιστα και επαρκώς δημότες.
Ηλίας Κοτρότσος
ΒΕΛΟΥΤΣΑ
Βλέποντας την προαναφερόμενη ανάρτηση του Συμπατριώτη μας Ηλία, εύλογα τα ερωτήματα που μας γεννούνται.
Θέλουμε να ρωτήσουμε τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο για λογαριασμό των δημοτών του Δήμου Ξηρομέρου .
1. χλωριώνεται επαρκώς κ αδιαλείπτως το νερό ύδρευσης
2. δουλεύουν οι αντλίες χλωρίωσης του δικτύου η είναι κάποιες χαλασμένες όπως πληροφορηθήκαμε
3. υπάρχουν τα πιστοποιητικά καταλληλότητας του νερού ύδρευσης για όλες τις παροχές στα όρια του δήμου.
Αν υπάρχουν φροντίστε να τα δώσετε στην δημοσιότητα.
Άρθρο από:https://xiromeritis.blogspot.com/