Δήλωση Κωνσταντίνου Καραγκούνη σχετικά με τους δικαστικούς χάρτες

Πριν από κάποιες εβδομάδες είχα δηλώσει ότι, καλόπιστα θα συζητούσαμε τις αλλαγές για το νέο δικαστικό χάρτη που αφορά και το νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Είχα επαναλάβει προς τον αρμόδιο Υφυπουργό, τους βασικούς λόγους για τους οποίους θα πρέπει να παραμείνει ο υφιστάμενος δικαστικός χάρτης στο νομό Αιτωλοακαρνανίας χωρίς περαιτέρω αλλαγές.

Το ίδιο έκανα και στην χθεσινή συνάντηση που είχαμε με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Μπούγα, στην οποία παρευρέθηκαν βουλευτές καθώς και οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων. Διότι ο νομός μας είναι σχεδόν η μισή Στερεά Ελλάδα σε έκταση, γι’ αυτό και επιβάλλεται να παραμείνει τόσο το Εφετείο όσο και το Πρωτοδικείο της Ι.Π. Μεσολογγίου και Αγρινίου.

Είναι θετικό ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσανατολίζεται στο να παραμείνει το Εφετείο Δυτικής Ελλάδας καθώς και το Πρωτοδικείο Αγρινίου. Είναι όμως απαραίτητο και το εξήγησα επαρκώς ότι και για λόγους ιστορικής σημασίας αλλά και για λόγους που άπτονται των γεωγραφικών κριτηρίων να παραμείνει και το Πρωτοδικείο Μεσολογγίου.

Άλλωστε είναι γνωστή η θέση μου για την δημιουργία της πρώτης βιομηχανικής φυλακής της Ελλάδας στο Αγγελόκαστρο, μια πρωτοβουλία που έχει ήδη συζητηθεί τόσο με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον αρμόδιο Υπουργό όσο και με το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον Υπουργό κ. Παπαθανάση ο οποίος διάκειται θετικά σε αυτή την εξέλιξη.

Αυτό από μόνο του σαν γεγονός συνηγορεί στην βασική θέση μου, ότι δεν πρέπει να αλλάξει ο δικαστικός χάρτης του νομού Αιτωλοακαρνανίας.