Μεγάλες είναι οι πληγές που έχει προκαλέσει στον κτηνοτροφικό κλάδο η μέχρι τώρα εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού,
που πλήττει όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη.Πανδημία η οποία εξελίχθηκε την χειρότερη στιγμή για τους κτηνοτρόφους, καθώς είναι η περίοδος όπου και είχαν κανονιστεί οι παραγγελίες κρέατος για το εξωτερικό, μιας και το Πάσχα των Καθολικών είναι το ερχόμενο σαββατοκύριακο, ενώ το αμέσως επόμενο ακολουθεί το Ορθόδοξο Πάσχα.
Περίοδος, που μαζί με τα Χριστούγεννα και τον Δεκαπενταύγουστο οι Έλληνες κτηνοτρόφοι έπαιρναν μια μεγάλη «ανάσα» μιας και μεγάλες ποσότητες αμνοεριφίων «έπεφταν» στις αγορές κρέατος τόσο της Ελλάδας όσο και τις διεθνείς.
Μάλιστα όλα τα στοιχεία φέτος έδειχναν ότι για τους κτηνοτρόφους θα ήταν μια εξαιρετική χρονιά, τόσο από άποψη τιμής, αλλά και ζήτησης των αμνοεριφίων, κάτι που πλέον ανατρέπονται εξαιτίας της έκτασης του κορωνοϊού.
Ως το «δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η αιγοπροβατοτροφία, μετά από την μεγάλη πτώση στην τιμή του γάλακτος κατά 15 λεπτά ανά λίτρο», έκανε λόγο ο Παναγιώτης Πεβερέτος, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Το μεγάλο θέμα το έχει η αιγοπροβατοτροφία, η οποία μετά το πρόβλημα που είχε με τη τιμή του γάλακτος, η οποία μειώθηκε κατά 15 λεπτά ανά κιλό, καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα διάθεσης των αμνοεριφίων, λόγω της κατάστασης που επικρατεί από την πανδημία του κορονοϊού» δήλωσε.
Όπως τα περασμένα έτη έτσι και φέτος τα ελληνικά κατσίκια και αρνιά είχαν ως εξαγωγικούς προορισμούς τις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας. Χώρες οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού, μετρώντας εκατοντάδες νεκρούς κάθε μέρα.Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να έχει μεγάλες συνέπειες στις εξαγωγές οι οποίες σύμφωνα με τον κ. Πεβερέτο «είναι ζήτημα αν γίνει το 15% αυτών που γίνονταν, δηλαδή γύρω στις 300.000 αμνοερίφια, ενώ τώρα αν ξεπεράσουμε τις 50.000-70.000 είναι ζήτημα», ενώ όπως σημειώνει «ό,τι ήταν να γίνει από θέμα εξαγωγών σε αυτές τις χώρες έχει ήδη γίνει, διότι την επόμενη εβδομάδα είναι το καθολικό Πάσχα, οπότε ξέρουμε ότι οι παραγγελίες έχουν ακυρωθεί».
Η εγχώρια αγορά
Δύσκολη είναι η εικόνα και στη εγχώρια αγορά μιας και η φετινή χρονιά δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες, καθώς οι εκδρομείς από τα μεγάλα αστικά κέντρα δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την ελληνική επαρχία προκειμένου να πραγματοποιήσουν το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, εξαιτίας των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού που έχει λάβει η κυβέρνηση και η αυστηροποίηση αυτών ενόψει του Πάσχα.
Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την αναμενόμενη μείωση της αγοράς αρνιών και κατσικιών, με συνέπεια την περαιτέρω μείωση της τιμής τους. «Η τιμή στο ζωντανό αρνί είναι 2 ευρώ το κιλό, ενώ στο σφαγείο ανέρχεται σε 3,5-4 ευρώ το κιλό για τα αρνιά και τα κατσίκια» αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΚ, που όπως τονίζει αυτή η τιμή είναι ήδη 1,5 ευρώ το κιλό κάτω από το κόστος παραγωγής. Όπως επισημαίνει πρόκειται για τιμές 40-50% κάτω από τις περσινές, οι οποίες ανέρχονταν σε 6 ευρώ/κιλό «ενώ τα Χριστούγεννα ανέρχονταν σε 5,8 ευρώ το κιλό».
Σημειώνει πως από τα 2 εκατομμύρια αρνιά και κατσίκα που βρίσκονται στα χέρια των εμπόρων και στους στάβλους θα διατεθούν περίπου τα μισά και 500.000 έως 800.000 αμνοερίφια θα παραμείνουν στους ίδιους τους κτηνοτρόφους.
Κάτι που όπως αναφέρει θα έχει επιπλέον αρνητικές συνέπειες, καθώς θα ανεβάσει το κόστος για πολλούς καθώς πέρα από τη μείωση του εισοδήματος από τη μη πώλησή τους, θα τους αναγκάσει και να τα συντηρούν.
Μείωση στις εισαγωγές αμνοεριφίων
Θετικά ωστόσο είναι τα νέα για τους Έλληνες κτηνοτρόφους από το μέτωπο των εισαγωγών καθώς όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πεβερέτος η μείωση των τιμών στα ντόπια αμνοερίφια έχει στρέψει την προσοχή των εμπόρων στην εγχώρια αγορά.
Παράλληλα εξήρε τους ελέγχους που πραγματοποιεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις εισαγωγές από τρίτες χώρες, που έχουν ως στόχο την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων. «Το υπουργείο κάνει σωστά τη δουλειά του» είπε σχετικά.
Μάλιστα τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη, προβλέπει την υποχρεωτική καταγραφή των αποθεμάτων αιγοπρόβειου κρέατος και αυγών ανά τρεις ημέρες από όλες τις επιχειρήσεις χονδρικού και λιανικού εμπορίου.
Παράλληλα υποχρεωτική θα είναι και η καταγραφή του μέρους αποθήκευσης στη ιστοσελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης με απώτερο στόχο τη διάθεση των ντόπιων αμνοεριφίων ενόψει της αγοράς του Πάσχα.
«Υλοποιούμε την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης κάνοντας ένα ακόμη καθοριστικό βήμα στη μάχη που δίνει το υπουργείο για την πάταξη φαινομένων μιμητισμού, ήτοι παράνομων ελληνοποιήσεων, και για την αντιμετώπιση αθέμιτων πρακτικών που λειτουργούν εις βάρος τόσο των κτηνοτρόφων και παραγωγών μας όσο και των καταναλωτών μας» δήλωσε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης.
Τι ζητά από την κυβέρνηση ο ΣΕΚ
Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση ο Σύνδεσμος έχει στείλει επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, καθώς και στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας μέτρα για τη επιβίωση του κλάδου. «Με δεδομένη αυτή την κατάσταση ζητάμε τρία πράγματα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Πεβερέτος. «Πρώτον, να εντάξει η κυβέρνηση την κτηνοτροφία συνολικά στους ΚΑΔ και ιδιαίτερα την αιγοπροβατοτροφία. Ας μη δοθεί το 800άρι στους κτηνοτρόφους, αρκεί να μας βάλουν στους ΚΑΔ προκειμένου να μετατεθούν οι υποχρεώσεις προς την εφορία, τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία».
Και συνεχίζει «δεύτερον ζητάμε την ενεργοποίηση των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) κλάδους ώστε να αντιμετωπίσουμε κατά ένα μέρος την απώλεια που έχουμε από την μείωση της τιμής του κατσικιού και του αρνιού» και «τρίτον όσα δεν πουληθούν να απορροφηθούν από τη κοινωνική πρόνοια και να πάνε προς διάθεση σε ομάδες του πληθυσμού που είναι ευπαθείς, είτε άνεργοι ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι, στρατό καθώς και σε πρόσφυγες. Η νομική βάση υπάρχει, οι δομές υπάρχουν και το κράτος μπορεί να τα αγοράσει από μας και να τα διαθέσει στον κόσμο αυτό».