Ανακοίνωσης της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Ξηρομέρου για τις πλημμύρες

Ανακοίνωσης της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Ξηρομέρου 

Οι καταστροφές και οι ζημιές από τις πλημύρες σε όλο το δήμο Ξηρομέρου και κύρια στον Αστακό – Βασιλόπουλο – Αρχοντοχώρι – Βάρνακα – Χρυσοβίτσα – Πηγάδια, από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα και καταστροφές σε χωράφια, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, οικισμούς και στο εσωτερικό οδικό δίκτυο του δήμου.

Δεν μπορεί εν έτη 2021, όπου η ανθρωπότητα και η επιστήμη έχει πετύχει μεγαλειώδη άλματα, κάθε φορά που βρέχει να είναι φυσικό επακόλουθο να προκαλούνται τέτοιες καταστροφές.

Η κυβέρνηση, η περιφέρεια και ο δήμος διαχρονικά και σήμερα δεν μπορούν να επικαλούνται τα καιρικά φαινόμενα για τις καταστροφές και τις πλημύρες. Όλα αυτά είναι απόρροια των μεγάλων ελλείψεων σε αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή μας. Είναι αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης πολιτικής που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και την ΕΕ. Μια πολιτική η οποία βάζει τα κέρδη πάνω από τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Οι δαπάνες για τέτοια έργα χαρακτηρίζονται ως μη επιλέξιμες -«αντιπαραγωγικές» και πως έχουν μεγάλο «κόστος» , με αποτέλεσμα κάθε χρόνο με τις πρώτες βροχές να έχουμε αυτές τις καταστροφές. Από την άλλη μοιράζουν απλόχερα εκατομμύρια για βιώσιμες αστικές αναπλάσεις , έργα βιτρίνας και υποδομές που εξυπηρετούν τις ανάγκες της καπιταλιστικής ανάπτυξης (τουρισμός , μεταφορές) , δίνοντας ακόμα και ζεστό χρήμα με τη μορφή επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Για μία ακόμα φορά φαίνονται τα εγκληματικά αποτελέσματα της λογικής «κόστους – οφέλους» της κυβέρνησης , που με γνώμονα τα κέρδη των επιχειρηματικών κολοσσών , αφήνει τον λαό απροστάτευτο μπροστά σε κάθε είδους καιρικά φαινόμενα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητάει:

· Να κυριχθεί ο δήμος σε έκτακτη ανάγκη.

· Έκτακτη ενίσχυση για τις ανάγκες του συνόλου των πληγέντων , ο ΕΛΓΑ να εξασφαλίσει την πλήρη (100%) αποζημίωση των ζημιών σε φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο , για τους μικρομεσαίος αγρότες και κτηνοτρόφους.

· Την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων αντιπλημυρικής προστασίας με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό

· Εκπόνηση σχεδίου αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών

· Την απαλλαγή των πληγέντων από δημοτικά τέλη και φόρους.

Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Ξηρομέρου