Έλεγχοι παντού για το ελληνικό γάλα: «Στο στόχαστρο» βυτιοφόρα, σούπερ μάρκετ και προϊόντα ΠΟΠ


Ο Λευτέρης Αυγενάκης ζήτησε την Τετάρτη την παρέμβαση των αρμοδίων δικαστικών αρχών και της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να διευκολύνουν το έργο των ελέγχων στην διακίνηση γάλακτος από το εξωτερικό!
Σε σύσκεψη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης την Τετάρτη – στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ αλλά και οι αντιπροέδροι του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ – αποφασίστηκε σειρά ενεργειών για την προστασία της εγχώριας παραγωγής γάλακτος και των προϊόντων που παράγονται από αυτό.

Ο Λευτέρης Αυγενάκης έδωσε εντολή για ολιστική πολιτική στους ελέγχους. Πιο συγκεκριμένα προαναγγέλθηκαν:

Έλεγχοι με τη συνδρομή των αρμοδίων αρχών σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος, καθώς έχουν γίνει σχετικές καταγγελίες.
Έλεγχοι από μικτά κλιμάκια του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ιδιαίτερα σε supermarkets, όπου θα λαμβάνουν δείγματα των ελεγχομένων προϊόντων γάλακτος με στόχο την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την επισήμανση της ετικέτας, όσο και των ισοζυγίων γάλακτος που τηρεί η κάθε μεταποιητική βιομηχανία.
Έλεγχοι για την τήρηση των προδιαγραφών σε προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Επίσης, με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης ζήτησε την ενεργοποίηση κάθε μηχανισμού ελέγχου του υπουργείου Ανάπτυξης, που θα μπορούσε να συμβάλει στην προσπάθεια για προστασία της ελληνικής παραγωγής.

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι θα γίνουν όλες οι ενέργειες που προβλέπονται από την ελληνική νομοθεσία, για να διατηρηθούν οι τιμές του γάλακτος σε επίπεδα που ανταποκρίνονται στην προσφορά και ζήτηση, όπως έχει διαμορφωθεί.

Παράλληλα, ο υπουργός χθες το βράδυ, επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων Χρήστο Αποστολόπουλο και τον ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ. Ζήτησε δε, να ενημερώσει τα μέλη του ΣΕΒΓΑΠ ότι το ΥΠΑΑΤ δεν πρόκειται να ανεχθεί πρακτικές που οδηγούν σε συμβόλαια με μειωμένες τιμές γάλακτος, σε μια περίοδο μάλιστα που υπάρχει μειωμένη παραγωγή και αυξημένη ζήτηση.

Όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης «υποχρέωση της πολιτείας είναι να ελέγχει την πιστή εφαρμογή του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και να προετοιμάσει τις όποιες αλλαγές απαιτούνται. Την ίδια στιγμή, όμως, είναι υποχρέωση και καθήκον μας, να κάνουμε τις κινήσεις που πρέπει για να προστατεύσουμε τους κτηνοτρόφους μας, τους μεταποιητές και τους καταναλωτές. Πρέπει να γίνει σαφές ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Και όλοι οφείλουμε να τον σεβόμαστε. Όσοι δεν το πράττουν, είναι βέβαιο, ότι θα έχουν συνέπειες».dnews.gr/

Το άρθρο Έλεγχοι παντού για το ελληνικό γάλα: «Στο στόχαστρο» βυτιοφόρα, σούπερ μάρκετ και προϊόντα ΠΟΠ εμφανίστηκε πρώτα στο XIROMERO PRESS – XIROMEROPRESS.GR.